Systeembeheer uitbesteden of zelf doen?

Is je bedrijf en daarmee ook je complete ict infrastructuur flink gegroeid en heb je een flink aantal computers, servers, printers en laptops? Dan kan het lastig worden om hier intern het onderhoud aan uit te voeren. Hoe meer systemen hoe complexer het kan worden. En natuurlijk veel tijdrovender. Dan komt de vraag, ga ik mijn systeembeheer uitbesteden of doe ik het zelf?

Wat is systeembeheer?

Systeembeheer en netwerkbeheer kunnen dicht bij elkaar liggen. Maar over het algemeen vallen verschillende taken onder systeembeheer. Eigenlijk het beheer en onderhoud van alle apparaten die aan je netwerk gekoppeld zijn zoals servers, computers, printers, routers etc. vallen onder je ict structuur. De systeembeheerder zorgt ervoor dat deze systemen kunnen blijven draaien. En dat er tijdig een update gemaakt wordt. Ook op het gebied van veiligheid zorgt de systeembeheerder ervoor dat alles goed blijft. Beveiligingsupdates en firewalls worden door de systeembeheerder geïnstalleerd.

Interne systeembeheerder

Waarschijnlijk heeft je bedrijf, afhankelijk van de grootte, meerdere Macbooks welke continue moeten blijven draaien om ervoor te zorgen dat iedereen zijn of haar taken kan blijven uitvoeren. Intern een systeembeheerder in dienst hebben kan een aantal voordelen hebben ten opzichte van extern personeel. Een aantal van deze voordelen zijn:

  • De systeembeheerder is in de buurt, er kan dus direct gereageerd worden op storingen of problemen.
  • Onafhankelijk van een andere partij. Risico’s dat externe partijen slechte dienstverlening bieden worden uitgesloten.

Natuurlijk zijn er ook voordelen bij het inhuren van een een externe systeembeheerder. Je hoeft zelf geen personeel aan te nemen en dit scheelt natuurlijk in de kosten die je hiervoor moet maken. Niet alleen wervingskosten, maar ook kosten die je hebt zoals vakantiegeld. Dit komt voor rekening van het bureau dat je inschakelt. Een ander voordeel is dat je geen langlopende contracten hoeft te tekenen.

Keuze

De keuze die je maakt is afhankelijk van je wensen en behoeften. Heb je behoefte aan een systeembeheerder die vast in dienst is en elke dag aanwezig, dan is het makkelijkst natuurlijk om iemand aan te nemen. Maar is het niet dagelijks nodig, dan is een personeelslid op basis van detachering wellicht de betere optie. Kijk eens op de website van Ritchie Solutions indien je een externe partij wilt inschakelen. Dit is een bedrijf die ICT diensten aanbiedt en bedrijven hiermee verlost van hun ICT vraagstukken en problemen. Zodat je als bedrijf zelf met je eigen werk bezig kunt zijn.